Het verloop van een sollicitatiegesprek voor stages en traineeships zijn vaak hetzelfde. De procedure voor een traineeship duurt vaak wel wat langer dan voor een meewerk- of afstudeerstage, afhankelijk van het bedrijf. Hieronder hebben wij voor je uitgeschreven hoe een sollicitatiegesprek normaal gesproken verloopt.

1. Opening van een sollicatiegesprek

Zorg dat je tien minuten voor tijd aanwezig bent en neem pen en papier mee. Geef degene waar je het gesprek mee hebt een hand en stel jezelf voor. Waarschijnlijk loop je daarna met de gesprekspartner naar een ruimte waar het gesprek wordt gehouden. Tijdens de opening probeert de gesprekspartner de sollicitant wat gerust te stellen door bijvoorbeeld te vragen of de sollicitant het makkelijk kon vinden, of iets over het weer. Daarna geeft de gesprekspartner vaak een samenvatting van hoe het gesprek gaat verlopen. Denk er tijdens het gesprek aan dat je netjes aan tafel zit en je gesprekspartner voldoende aankijkt.

2. Introductie van de gesprekspartners

verloop van sollicitatiegesprekMeestal stelt de gesprekspartner zich eerst voor. Wie hij/zij is, wat voor functie hij/zij heeft en wat de werkzaamheden van hem of haar zijn. Vaak heb je te maken met een teammanager of iemand van personeelszaken. Deze mensen zijn sociaal sterk en kunnen je over het algemeen op je gemak laten voelen. Probeer actief te zijn in het gesprek en je op je gemak te voelen. Ook jij kunt nu kort wat over jezelf vertellen. Bijvoorbeeld wat over je hobby’s en wanneer je voor het eerst van het bedrijf hoorde. Probeer bij aanvang in te schatten hoe formeel het gesprek is, zodat je hierop in kunt spelen.

3. Informatie van het bedrijf en over de functie

Na de eigen introductie stelt de gesprekspartner het bedrijf voor met vaak een kleine historie over het ontstaan van het bedrijf, gevolgd door een uitleg over de functie. Als het goed is ken je deze informatie al grotendeels door je voorbereiding. Hier kan je vragen stellen als je bijvoorbeeld graag iets wilt weten wat niet is verteld en niet op internet te vinden was. Het voorbereiden van wat vragen kan geen kwaad, het laat zien dat je geïnteresseerd bent en je huiswerk hebt gedaan.

4. Vragen aan de sollicitant

Op dit moment neemt de gesprekspartner het CV en de sollicitatiebrief. Aan de hand daarvan gaat de gesprekspartner vragen stellen over bijvoorbeeld je werkervaring en je opleiding. Je kan ook vragen verwachten als ‘waarom wil je bij ons werken?’ of ‘wat verwacht je tijdens je stage te leren?’. Zorg dan ook dat je die vragen voorbereid hebt. Soms wordt er ook gevraagd hoe je in zou spelen op bepaalde situaties. Bovenstaande link stuurt je naar een overzicht van voorbeeldvragen.

5. Vragen aan het bedrijf

Na de vragen van de gesprekspartner is het tijd om vragen te stellen als sollicitant. Meestal vraagt de gesprekspartner dan ook op het eind van het gesprek of je nog vragen hebt. Als je geen vragen meer hebt, kan je ook vragen stellen als ‘Hoe gaat het proces nu verder?’. Zorg dat je wat vragen hebt voorbereid, zo laat je zien dat je echt interesse hebt in het bedrijf en in de stageplek.

6. Afsluiting en hoe nu verder

Bij de afsluiting wordt je als het nog niet is besproken vaak verteld hoe het proces verder gaat, bijvoorbeeld op wat voor termijn je iets hoort en op welke manier contact wordt opgenomen. Als dit niet wordt verteld kun je het natuurlijk alsnog even vragen. Geef bij het verlaten van de kamer nog een hand en bedank diegene voor het gesprek.

 

Facebooktwitterlinkedin