Sollicitatietips voor een goed begin van je gesprek
Deze sollicitatietips zullen jouw kans van slagen verhogen. Het kiezen van een stageplek is lastig. Kies je vooral voor een onvergetelijke ervaring, of wil je juist veel leren? Zorg dat je ruim van tevoren begint met zoeken, dan heb je de meeste kans op een stage van je dromen.
Zodra je een leuke online marketing stage of traineeship hebt gevonden, wil je natuurlijk gaan solliciteren. Zorg dat je je goed voorbereid om zo je kansen te vergroten op je droomstage. Hieronder hebben wij alle stappen van het sollicitatieproces voor je opgesteld. In onze andere artikelen vind je een uitgebreide uitleg.
1. Voorbereiding
Je begint altijd met de voorbereiding. Voor het schrijven van een sollicitatiebrief zorg je dat je de website hebt bekeken, weet welke producten of diensten het bedrijf aanbiedt, wat de functie inhoudt en probeer te achterhalen wat de naam is van de persoon die je mailt. Soms staat dit er bij, maar soms ook niet. Dan probeer je telefonisch te achterhalen wat de naam is. Door te bellen en eventueel wat vragen te stellen laat je gelijk een goede indruk achter.
2. CV en sollicitatiebrief
Dan wordt het tijd om je CV en sollicitatiebrief op te sturen. Zorg ervoor dat je CV up-to-date is. Bij een internationaal georiënteerd bedrijf is het vaak noodzakelijk om een Nederlandse en Engelse versie te sturen. In de sollicitatiebrief laat je aan de werkgever wie je bent, wat je kunt en waarom jij degene bent die het bedrijf zoekt. Zorg dat de lezer altijd met u aanspreekt! Aan de hand van een CV bepaald de werkgever of je wel of niet op een (kennismakings)gesprek mag komen. Belangrijk is dat je jouw CV duidelijk kan toelichten, denk hierbij aan de vragen waarom je bepaalde keuze heb gemaakt en wat je geleerd hebt tijdens vorige ervaringen.
3. Het sollicitatiegesprek
Een sollicitatiegesprek heb je normaliter met een HR-medewerker en de directeur of het afdelingshoofd. Tijdens dit gesprek zullen zij een beeld van jou proberen te vormen. Geef daarom zo goed en eerlijk mogelijk antwoord. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van het laatste nieuws. Wellicht zijn er voor het bedrijf belangrijke ontwikkelingen in het nieuws geweest. Dit geeft tijdens het gesprek aan dat je weet waar het bedrijf zich mee bezig houdt.
Een goede oriëntatie helpt je dan ook bij het optimaal voorbereiden op je sollicitatiegesprek. Denk alvast na over wat jij voor het bedrijf wilt betekenen gedurende je stageperiode. Het is nog belangrijker dat je zo veel mogelijk over het bedrijf weet. Zorg er dus voor dat je de activiteiten van het bedrijf goed kent. Wat net zo belangrijk is, is de kledingkeuze. Zorg dat je altijd netjes gekleed bent. Beter overdressed dan underdressed. Kom altijd op tijd. Mocht je toch vertraging hebben, laat dit dan altijd weten.
Sollicitatiegesprekken hebben bijna altijd hetzelfde verloop. Meer daarover lees je hier. Je kan dus van te voren al antwoorden bedenken die je op de vragen gaat geven, maar ook vragen die je zelf kan stellen. Bereid dit ook echt goed voor, zodat je niet met een mond vol tanden staat tijdens het gesprek. Tijdens het gesprek zal er ongetwijfeld gevraagd worden wat voor projecten je tijdens je opleiding uitgevoerd hebt. Probeer deze uit te leggen aan de hand van de STAR methode.
4. Na het gesprek
Na het gesprek bedank je de gesprekspartner voor het gesprek. Afhankelijk van het gesprek en hoe de gesprekspartner het gesprek afsluit stuur je de gesprekspartner nog even een bedankmail- of brief na het gesprek. Zo kan je opvallen tussen de andere sollicitanten.
In het gesprek wordt vaak afgesproken wanneer het bedrijf laat weten of je op een tweede gesprek mag komen en hoe dit gebeurd. Wanneer je na een tijd nog niets hebt gehoord kan je zelf gaan mailen of bellen. Zo laat je aan het bedrijf weten dat je deze stage extra graag wilt.
Na deze sollicitatietips sturen wij je met alle vertrouwen naar je eerste gesprek, Succes!!